Onko tämä ylikunto?

Loma kesällä 2020 ja takana vuoden säännöllinen ja kurinalainen treenaaminen. Koko vuoden tahtia vain kiristetty! Treenien määrää sekä lihaskunnon että juoksujen osalta kasvatettu, sekä treenien sisältöä hiottu kohti tavoitetta. Kunto noussut kohisten ja tosiaan tuloksia saavutettu, joista olen jo kertonut. Nyt heinäkuun alussa täysin yllättäin, maanantaina 6.7, tuntuikin 45 min lenkki erittäin rankalta. Sama tunne seurasi seuraavana päivänä 75 min lenkillä. Tämän jälkeen pidin välipäivän toivoen seuraavan treenin olevan loistelias. Myös valtava jatkuva väsymys ollut seuranani koko viikon eli vaikka unia yli yhdeksän tuntia, niin silti väsyttää päivällä. Myös lihakset täysin jumissa ja aloite vaikeutta kaikkeen.

”Olenko tehnyt jotakin poikkeavaa treenien lisäksi?” kysyi valmentaja. Tosiaan vähintään 25 000 askelta päivässä viimeiset kaksi viikkoa ja oikeastaan 30 000 askelta päivässä taitaa olla lähempänä totuutta ja 40 000 askeltakin löytyi yhdeltä päivältä. Myös erittäin vähäiset yöunet, ollut nimittäin kuumaa ja oltu lomalla ystävien ja perheen kanssa. On siis takana myöhään valvomista sekä kuitenkin treenin noudattamista. Myös rankka työrupeama koko kevään kesäkuun loppuun saakka. Kun mietin kokonaisuutta, tajuan itsekkin mistä kyse. En vain ole kovin meilelläni asiaa tunnustamassa, koska tämä rajoittaa. En pääsekkään nyt sitten jatkamaan ja tekemään kuten haluan.

Onneksi minulla on valmentaja, jolle voin kirjoittaa ja soittaa. Kaipaan tavoitteelliseen urheiluuni tukea ja kannustusta ja sitä valmentajaltani saan. Mutta se kenellä ei tätä ole, löytää apua netistä helposti. Ainoastaan pääkopan kanssa saa olla nettiavun kanssa yksin. Itse tykkään pohtia tekemistäni edestä ja takaa ammattilaisen kanssa. Tavoitteeni, kun tuntuu muuttuvan koko ajan. Mikä se tavoite sitten nyt on ja miten ylikunto suhteutetaan tavoitteeseen? Vai liittyykö ne toisiinsa mitenkään?

Tavoiteeni on kehittää tekemistäni niin pitkälle kuin tässä elämäntilanteessa on mahdollista. Minulla on perhe, työ ja ikää 36 vuotta. Tavoittelen siis tasoni mukaista huippu aikaa juoksussa 10 km ja 5 km matkoilla sekä coopertestissä tavoitteena 3000 m. Tämän lisäksi olen pohtinut myös muita juttuja, mutta näistä myöhemmin lisää. Mutta miten tuo ylikunto? No tässä jo kirjoitteassani teen henkistä työtä ja fyysinen puoli kyllä alkaa taas palautumaan, kun hetken levähtää ja rentoutuu. Olenkin päättänyt nukkua enkä laittaa kelloa soimaan 4.30, kuten normaalisti teen ihan vain siksi, että haluan treenata aamulla. Ylikunto ei ole paha asia. Tämä on yksi treeni minulle, koska opin miten hallita päätä tässä tilanteessa. Saan tässä myös aikaa miettiä treenivuotta kokonaisuutena sekä samalla katson tavoitteita tulevaa vuotta ajatellen. Ylikunto ei siis ole ongelma vaan mahdollisuus pysähtyä, kun et muuten osaa sitä tehdä.

Kisat 12.9 Keravalla. Sherwood run tulossa ja 10 km tavoite on siis 48 min. Cooper 3000 m tavoitteeni uskon täyttyvän elokuun lopussa.

Ultrajuoksu on myös tuon 60 km osalta alkanut kiinnostamaan. Ready! Set! Go! podcast on aivan huippu ja tätä kautta ultrajuoksusta kuulinkin. Kohdallani kipeä akillesjänne jarruttaa ultrajuoksuun osallistumista. Kivun hallitsen hyvin lyhyillä matkoilla. Akillejänne kipeä ihan vain kuluman takia. Ei siis ole katkeamassa, kertoi lääkäri.

Ready! Set! Go! podcast on avannut juoksun maailmaa minulle ja miten siinä kehittyä ja miten voi mennä metsään. Podcastissa käsittellään juoksua laaja-alaisesti eri näkökulmista ja eri tavoitte lähtökohdista. Olenkin kuunnellut erittäin innostuneena ja saanut paljon aihetta ajatella. Olen siis oppinut juoksusta paljon. Toivottavasti podcast tulee saamaan jatkoa!

Tämän kesäkuun treenit olen suorittanut kotiseutumme Keravan lisäksi lomakohteissamme kauniissa Suomessa. Aloitimme loman aivan mahtavassa Lehmonkärjessä Asikkalassa. Kauniissa ”mökkikylässä”, jossa sai lomailla aivan omissa oloissa. Lehmonkärjen upea ranta, kaunis metsä, palvelu, mahtava sijainti, itse tehdyt jäätelöt ja toki tuo hulppea ”mökki”, olivat kyllä haaveilee meidän loman unelmien täyttymys. Oma rantasauna kruunasi viikon! Grillistä herkkuja urheilijan suuhun! Ja avot, kyllä treenit sujuivat!

Lehmonkärjestä siirryimme toiseen kauniiseen järvimaisemaan eli Saimaalle. Lappeenrannan Rauha oli kohteena. Rauhan selkeät ja hyväkuntoiset lenkkipolut, ranta ja muu alueen viehättävä tunnelma, kyllä tuntuu aina toimivan. Rantaan oli saatu myös saatu uusi hyvin toimiva kahvila. Olemme käyneet tuolla Rauhassa viisi kertaa viimeisen kahden vuoden aikana sekä talvella että kesällä. Holiday Club saimaan palvelut toimivat hienosti, joten suosittelen kyllä perheille lomakohteeksi. Holiday Clubin viereinen golf-kenttä oli myös huippukunnossa. Imatra on ihan vieressä ja siellä paljon nähtävää kesäpäivänä!

Blogin lopuksi maisemia kesäkuun treeneistä. Ylikunto on voinut tosiaan kohdata minut, mutta viimeistän tämän blogin kirjoittamisen lopussa aloin huomaamaan mielen rauhoittumista ylikuntoon suhtautumisessa. Ihana kesän alku ollut ja kesää on vielä jäljellä ja monia mahtavia perheen reissuja sekä huikeita treenejä edessä. Hyvä treeni on monen asian summa, joka on täysin selvä juttu, mutta joskus sitä on erittäin vaikea aidosti ymmärtää. En oikein käsitä sitä, miten kovaa jo treenaan. Oman tekemiseni vähätteleminen, liiallinen yksinkertaistaminen sekä onneen oikominen, on paljon helpompaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

RAPAKUNTO - OUTTA SHAPE

Se kehonpainoharjoittelublogi...

kuolemawasherehome.wordpress.com/

Havaintoja ja ajatuksia surusta, kuolemasta ja elämästä vauvan kuoleman jälkeen. Huumoria revitään sieltä mistä sitä on revittävissä. Muuten ei kestä.

Run as fast as you can - juoksublogi

elämän elementit tasapainossa

FlowSister

Joogaa, juoksua ja kokonaisvaltaista hyvinvointia / IG @flowsistersusannajussila

%d bloggaajaa tykkää tästä: