Ultrajuoksuun valmistautuminen – Nuuksio Backyard ultra 2.7.2021

Valmistautuminen elämäni ensimmäiseen ultrajuoksuun on ollut valmentajani ansiosta erittäin suunnitelmallista. Niin monta eri näkökulmaa on otettava huomioon treeneissä. Itselläni valmistautuminen on alkanut jo viime syksynä ja kohta tähän tähtäävä treenikausi päättyy. Pääsen keskittymään henkiseen latautumiseen ultraa edeltävien 10 päivän ajan.

Miten olen treenannut? Miten paljon juoksua ja muuta on ollut ohjelmassa? Millä syke-alueilla olen harjoitellut? Talvikausi treeneissäni keskityttiin hyvin pitkälle pk-syke alueella juoksuun ja hiihtoon, joka kohdallani tarkoittaa max 150 sykettä. Välillä oli mukana vk-alueen 1 ja 2 tasoa. Paljon juoksin ja hiihdin pk-sykkeen alarajoilla ja tämä oli hyvää treeniä Finlandia hiihtoon, johon olin osallistumassa perinteisellä. Tämä hiihdon kuningas tapahtumahan kuitenkin peruttiin. Se kävi noin 30 km yhtä jaksoilla hiihdolla selväksi, että kunto oli erittäin kohdillaan ja tuo 65 km matka perinteisellä tyylillä oli taittunut mukavasti. Pk-syke alueella työskentely on testienkin mukaan minulla kunnossa. Toki kehittymistä on, mikäli mielii kovempia juoksuaikoja. Helmikuun alusta alkaen on juoksun määrää kuukausitasolla kasvatettu niin, että juoksua on tullut noin 220 km kuukaudessa. Tämän lisäksi on muuta kävelyä lenkkiä tullut siten, että päivätasolla askeleita tulee noin 18 000 tällä hetkellä ja välillä askeleet voivat nousta keskiarvollisesti jopa 21 000, kun katsotaan kuukausitasoa.

Koska 15.5 oli yksi tavoitteeni juosta Cooper ennätys eli 3000 m otettiin treeneihin mukaan helmikuusta alkaen maksimi syke ja vk-sykettä huomattavasti enemmän. Huomasin välittömästi, että en ollut siinä kunnossa, että kevyesti olisin 10 km matkan juossut alle 50 min, joka oli vielä helposti saavutettavissa marraskuussa. Eli töitä oli tehtävä. Syystä tai toisesta tuloksia tuli hitaasti. Myös kuusi kertaa viikossa treenimäärä tuntui välillä erittäin rankalta. Mukana oli maksimi sykettä että 20 km juosumatkoja pk-sykkeellä samalla viikolla. Tuntemukseni osoittautui oikeaksi ja tavoitteeni Cooper matkalla jäi vieläkin saavuttamatta, mutta 2810 m taittui ja tämähän on erinomainen tulos kaikilla mittareilla. Ei kuitenkaan minun tavoitteeni, joten syksyn alussa tämä testi tulee uudelleen. Juoksin matkan Vierumäen urheiluhallissa valojäniksen avulla ja se oli kyllä oikein hyvä päätös. Tuli juostua kerrankin fiksusti ja vauhti oli helppoa (jos niin voi sanoa) pitää tasaisena.

Näin kesäkuussa on todettava, että nyt on treeniä todellakin hyvä määrä takana ja uskon, että olen tehnyt kaikkeni Ultrajuoksua ajatellen. Juoksun lisäksi ohjelmassa on tietysti ollut 1-2 kertaa viikossa kuntosalitreeniä. Olen myös käynyt golffaamassa huhtikuusta saakka ja nyt täysiä kierroksia takana jo noin 15 kpl ja näiden päälle tietysti harjoituskerrat. Kun sanon, että olen tehnyt kaikkeni, se todella tarkoittaa sitä, sillä minulla ei olisi ollut yhtään enempää aikaa annettavana. Nyt jo joudun välillä nipistämään yöunistani, että kerkeän treenaamaan. Aloitan aamulla aikaisin, jotta voin edetä oman aikatauluni mukaan ja puhelinkaan ei tällöin häiritse.

Myös ongelmia on ollut treeneissä. Toukokuussa alkoi todennäköisesti etureiden kireydestä johtuen oikean polven vasemmalla alueella ajoittain erittäin kova kipu. Eniten tämä kipu on häirinnyt juostessa ensimmästen kahden kilometrin aikana. Olen käyttänyt rullaa sekä venytellyt, mutta tähän on näyttänyt auttavan vain vähintään kahden päivän tauko. Harmillisesti kipu näyttää palaavan tauosta huolimatta. Tämä asia ehkä korjaantuu sitten tuota Ultraa ennen olevalla pidemmällä tauolla. Tauko toimi marathoniakin ennen loistavasti.

https://nuuksiobackyardultra.blogspot.com/p/2662020.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

RAPAKUNTO - OUTTA SHAPE

Se kehonpainoharjoittelublogi...

kuolemawasherehome.wordpress.com/

Havaintoja ja ajatuksia surusta, kuolemasta ja elämästä vauvan kuoleman jälkeen. Huumoria revitään sieltä mistä sitä on revittävissä. Muuten ei kestä.

Run as fast as you can - juoksublogi

elämän elementit tasapainossa

FlowSister

Joogaa, juoksua ja kokonaisvaltaista hyvinvointia / IG @flowsistersusannajussila

%d bloggaajaa tykkää tästä: